O que dan en chamar "Óscar" da gastronomía mundial recaeu este ano na innovadora proposta do chef ourensán Martín Álvarez, un receitario que rescata do prexuízo e a mala sona esta herba, que tamén pode ser saborosa.
O cociñeiro Martín Álvarez
O chef e profesor da Escola de Hostalaría de Vilamarín (Ourense), Martín Álvarez, gañou a medalla de honra Gourmand ao mellor monográfico gastronómico publicado no mundo no 2006, co libro 45 receitas con ortigas, editado na colección "A lume lento", de Alvarellos, e xa pola segunda edición.
Dende o colectivo ourensán Estrugas amosan o seu orgullo, por conseguiren popularizar no mundo a ortiga galega como ingrediente culinario. O colectivo valora este resultado como unha achega de Galiza á gastronomía mundial, e salientan as potencialidades deste recurso (as ortigas) como materia prima da industria agroalimentaria, fitosanitaria, homeopática, téxtil, cosmética...
De feito, o día que Martín Álvarez leu "unha mala herba é unha planta á que non se lle atoparon aínda as virtudes", entroulle a curiosidade. Lembrando que a súa nai empregaba as ortigas para facer ungüentos, comezou a investigar: descubriu a dimensión medicinal da urtica dioica e o seu valor nutricional. Afirma que a textura é delicada e tenra ao mastigar, que ten un aroma refrescante e mentolado e un gusto moi persoal. Seca ou fervida, en ensaladas, en primeiros e segundos pratos, en sobremesas e licores, purés, cremas, revoltos e tortillas, en pratos de caza, en pratos con base de pan, como pizzas e empanadas, acompañando carnes e peixes... Agora poderemos experimentar con esta herba: abonda con pór unhas boas luvas para recollela e inspirármonos nas receitas de Álvarez para probar o seu sabor.